Hulpbieder
’Heb van januari t/m september wekelijks de...’ > Lees meer

E-training Stop Eenzaamheid zelf gelanceerd

E-training Stop Eenzaamheid zelf gelanceerd Vanaf 1 oktober 2019 kunnen alle vrijwilligers en geïnterresseerden zich inschrijven voor deze e-learning via www.stopeenzaamheidzelf.nl. De training bestaat uit tien digitale modules waarin in wordt gegaan op de verschillende aspecten van eenzaamheid. Zoals hoe het ontstaat, hoe nieuwe contacten aangegaan kunnen worden. Maar ook hoe gedachten van invloed zijn.

HiP biedt natuurlijk vrijwilligers die mensen bezoeken of met hen op pad gaan. Maar lang niet altijd is dit voldoende om de eenzaamheid van deze hulpvragers ook echt te veranderen. Na het bezoekje is de hulpvrager weer even eenzaam als daarvoor. Dat is lastig, want wat helpt dan wel?

Uit onderzoek van Movisie blijkt dat interventies waarbij gewerkt wordt aan het verminderen van negatieve gedachten bijvoorbeeld veel beter werkt. Nu was er al een werkboek waarin deze principes terugkwamen. Dit werkboek 'Stop eenzaamheid zelf' is een aantal jaar geleden ontwikkelt door Agathos Ambulante Hulpverlening. Zij wilden eenzame mensen handvatten geven om zelf aan de slag te gaan met hun eigen eenzaamheid.

Het is een mooi en helpend werkboek, maar veel mensen vonden het vrij pittig om dit werkboek alleen te doorlopen. Hierdoor ontstond bij NPV Thuishulp en HiP Veenendaal het idee om vrijwilligers toe te rusten, zodat deze vrijwilligers met een hulpvrager het werkboek kunnen doorwerken. Daarvoor is de e-training ontwikkeld!

In deze training krijgen vrijwilligers achtergrondinformatie over eenzaamheid en wordt er besproken hoe de opdrachten uit het werkboek Stopeenzaamheidzelf ingezet kunnen worden. Met deze handvatten en extra kennis willen we vrijwilligers toerusten om hulpvragers te ondersteunen bij het doorlopen van het werkboek.

Via de site www.stopeenzaamheidzelf.nl kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor de e-training en kunnen hulpvragers vragen om een getrainde vrijwilliger die hen begeleid bij het werkboek. Ook het werkboek zelf kan via deze site aangevraagd worden. Deze kost normaal €9,50, maar kan, alleen tijdens de week van de eenzaamheid, gratis aangevraagd worden.

We hopen dat we zo met elkaar de strijd tegen eenzaamheid aan kunnen gaan.
01-10-2019